Spoločné turistické balíčky by mohli do V4 prilákať hostí zďaleka

19.11.2014 Bratislava

Bratislava 19. novembra (TASR) – Návštevníkov z Ázie, Austrálie či Ameriky by mohli do strednej Európy prilákať spoločné turistické balíčky krajín V4. Spojením síl sa ich budú snažiť vytvoriť Slovensko, Česká republika, Poľsko a Maďarsko, aby podnietili k návšteve regiónu ľudí zo vzdialenejších krajín.

Zhodli sa na tom zástupcovia cestovného ruchu z krajín V4 na dnešnej konferencii v Bratislave, ktorá bola venovaná oblasti turizmu.

"Turistické balíčky sú veľmi dôležité. Treba si uvedomiť, že turisti z Číny, Kórejskej republiky či Austrálie neprídu len do jednej krajiny. Je to dosť ďaleká cesta a ich záujmom bude precestovať krajiny strednej a východnej Európy," opísala prvá námestníčka ministerky pre regionálny rozvoj Ministerstva pre miestny rozvoj ČR Klára Dostálová.

Pokiaľ teda napríklad takýto dovolenkár zo vzdialenej krajiny pristane v Českej republike, kde pobudne pár dní, mal byť mať ponuku na to, čo navštívi v Maďarsku, Poľsku či na Slovensku. "Plejáda bude široká, pretože každý turista príde za iným účelom. Môžu to byť kultúrne pamiatky alebo voľnočasové aktivity," avizovala Dostálová.

Číňania napríklad podľa jej slov nedávno natočili film, ktorého dej sa sústreďuje do strednej a východnej Európy. Je to milostný príbeh, ktorého záplatka sa končí na pražskom moste v Českej republike. "U Číňanov to vyvolá záujem o turistiku. Viem si predstaviť, že sa všetci vo finále budú chcieť pobozkať na pražskom moste. O to viac sa na to musíme pripraviť s ostatnými krajinami," doplnila.

Všetky krajiny V4 pritom ocenili doterajšiu už 11-ročnú spoluprácu v oblasti cestovného ruchu. Zameraná bola predovšetkým na spoločný marketing a propagáciu turizmu. Aktuálne sa ale podľa štátnej tajomníčky Ministerstva športu a turistiky Poľskej republiky Katarzyny Sobierajskej otvára nová etapa spoločných aktivít. A takou je napríklad vzájomná spolupráca v oblasti kvality služieb v cestovnom ruchu. "Mali by sme diskutovať o tom, ako zvyšovať kvalitu ponuky, aby boli naše krajiny konkurencieschopné a atraktívnejšie," zhodnotila.

Generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu slovenského ministerstva dopravy Ivana Magátová zase doplnila, že Slovensko momentálne preberá nemecký systém kvality, ktorý funguje aj v Českej republike. Medzi krajinami je tak úzka spolupráca.
 

Vyberte región